Galeria Basil & Basil Art - ateliere de pictura

FII CEEA CE VREI SA DEVII!
www.galeriabasil.ro
www.atelieredepictura.ro

joi, 20 mai 2010

TINTA NOASTRA SUNT PROIECTELE PE TERMEN LUNG - romania libera august 2008



Luminita si Bogdan Vasile: Tinta noastra sunt proiectele pe termen lung
12 August 2008


Increzatori in steaua noastra norocoasa, marturisesc ca am indraznit sa speram ca, intr-o buna zi, visul va deveni realitate. Si iata ca, in primavara anului 2005 are loc prima expozitie de grafica si pictura, pe simezele galeriei fiind expuse lucrarile din seria "Perpetuari" (Mihail Gyorgy) si pictura materica - din ciclul "Memento" -, a renumitei scenografe Hristofenia Cazacu (Lizica, sotia maestrului Misi). A fost o seara de neuitat! Totul era asa cum visasem noi. Un spatiu neconventional, in care arta era parca la ea acasa, in ciuda faptului ca peretii albi erau inlocuiti cu panza de canepa si caramida la vedere pictata manual (de noi impreuna cu Lizica) in tonurile inconfundabile ale lutului ars. Acel vernisaj, ca si cele care au urmat, se desfasura in prezenta a numerosi invitati iubitori de arta si a specialistilor mereu in cautarea frumosului autentic. Numarul mare al invitatilor speciali ai galeriei nu-mi permite sa amintesc doar o parte, insa nu pot trece pentru un moment de o extrema importanta pentru noi. Acela in care, aniversand un an de existenta, Marea Doamna a Teatrului Romanesc, regizoarea Sorana Coroama Stanca ne-a dat girul, afirmand ca Galeria Basil va deveni o galerie despre care artistii vor spune: "N-ai expus la Basil? Nu esti artist!".


Atmosfera sincera si calda a Galeriei Basil a facut ca orice manifestare artistica derulata aici sa stea sub semnul optimismului, al bunei dispozitii si a starii aceleia de bine pe care doar serile de o inalta tinuta artistica ti le poate oferi.


Au urmat trei ani - pe 1 martie 2008 a avut loc vernisajul aniversar - de multa munca si satisfactii enorme. Odata ce un vis maret se implinise, aveam datoria clara a faptului ca trebuie sa mergem mai departe, mai frumos si mai mult. Motto-ul nostru ne obliga si azi sa "fim ceea ce vrem sa devenim". Sa luam atitudine, sa intreprindem, sa promovam arta si artistii, sa fim in continua miscare.
Nu-i usor insa sa iti propui asemenea target-uri intr-o tara "fara piata de arta" (ne asumam remarca), cu un public din ce in ce mai pestrit. E greu sa schimbi o mentalitate si nici nu credem ca ar trebui sa ne propunem astfel de obiective. Tinta noastra sunt proiectele pe termen lung (nu vrem sa "facem bani" decat in masura in care acestia ne ajuta sa desprafuim, dand o noua viata si chiar noi valente unei zone pana nu demult greu accesibile pentru multi - Arta). Acesta este si motivul pentru care am ales sa promovam tinerii artisti si chiar sa-i formam, initiind (ideea ii apartine in totalitate lui V Basil) atelierele de desen, pictura si modelaj (clientii nostri le numesc scoala Basil). Si daca primul atelier, in 2006 (prima grupa de cursanti) a fost format in trei luni, astazi avem o lunga lista de asteptare, motiv pentru care ne gandim serios ca pana la sfarsit de an 2008 sa deschidem o noua locatie. si poate, de ce nu, o "scoala de arte". Stim ca va fi foarte greu, pentru ca asa cum spuneam mai devreme, nivelul foarte ridicat si potentialul spatiului in care se afla actuala locatie sunt greu de depasit. Insa pentru noi va fi o noua provocare in vederea bifarii unui nou succes. Speram ca sintagma "omul sfinteste locul" sa ne calauzeasca pasii si sa reusim, inca o data, sa trasformam un vechi, murdar si prafuit depozit intr-un spatiu cald, rafinat si unic.


Care este cheia? Multa munca, pasiune, dorinta de a arata lumii intregi ca si vertical fiind, inarmat cu rabdare, iubire si sinceritate, este posibil. Orice "frana" (din interior
sau de-afara) poate fi deblocata. De altfel, acestea trebuie sa fie caracteristicile unui adevarat artist: sa spuna, sa exprime ce simte direct, fara ocolisuri, compromisuri sau retineri. Sa nu uite insa un lucru extrem de important: sa faca toate astea curat si decent. Calitatea "materialelor" este si ea foarte importanta daca vrem sa obtinem lucrari valoroase de care oameni simpli sau personalitati culturale isi vor aminti peste timp. E important sa vrem sa fim "altfel", dar mai buni. Sa fim liberi, dar mai frumosi. Publicul — fie el colectionar, amator de arta sau client de tipul: doresc lucrarea fiindca se asorteaza cu canapeaua - va ramane cu ceva. Si, slava Domnului, avem mare nevoie.

"Vrem, nu vrem, suntem nostalgici. Asa, din fire. Mereu incercam sa parcurgem iar si iar drumul parcurs. Da, cu Bogdan, pictorul V Basil, am parcurs un drum. A fost, desigur, si un inceput foarte important. Intalnirea noastra si discutiile, incet-incet, au devenit o teoretizare a artei. Apoi un pas "tablou" prin care Basil s-a declarat pictor. De atunci ne salutam: Ce mai faci, colega?" (Misi - marele grafician Mihail Gyorgy, mentorul lui V Basil)

Un comentariu: